top of page

Damse mussen in kaart gebracht

 

Door de mussen in jullie tuin in kaart te brengen, krijgen we een eerste zicht op de Damse mussenpopulatie.

Geen mussen in jouw tuin? Laat het ons ook weten!

 

Weet je niet zeker over welke mussensoort het precies gaat in jouw tuin?

Klik hier voor een overzicht van de verschillende soorten.

 

Huismussen zijn tamelijk honkvast, enkele relatieve uitzonderingen niet nagelaten van vogels die toch meer zwerven dan de kolonie waarin ze leven. Om deze reden kunnen de waarnemingen van jaarrond als tamelijk betrouwbaar worden beschouwd wat aantal standvogels van de getelde mussen betreft. Dergelijke telling kan indicatief zijn voor de minimaal te voorziene plaatselijke nestgelegenheid, hoewel de datum van de nationale mussenteldag van Vogelbescherming een ideaal moment is om exact  zicht te verkrijgen op de plaatselijke populatiegrootte gezien tsjilpende mussen een territorium (en dus een nestlocatie) verdedigen. 

 

De gemelde  ringmussen dienen eerder opgevat te worden als een indicatie dat er zich (nog) ringmussen in de streek ophouden tijdens deze periode. De aanwezigheid van een ringmus buiten het strikte broedseizoen is daarom geen garantie dat deze vogels ter plaatse ook broeden. Hoe dichter de waarneming het broedseizoen benadert, hoe reëler de kans dat het een standvogel betreft. Om deze reden vermeldt de blog ook de datum van de telling.

Het feit dat ringmussen zich ook elders kunnen ophouden na de winter dient uiteraard geen hinder te vormen om ook voor hen in potentiële broedgelegenheid te voorzien.

Zet de mussen in jouw tuin op de kaart!

Vul onderstaand formulier in:

 

 

Heb jij leuke foto's van de mussen in jouw tuin?  Of gewoon interessante of leuke informatie? Mail ons!

Je kan natuurlijk ook altijd bij ons terecht met al jouw vragen, opmerkingen en ideeën.

 

Bedankt voor de informatie! Binnen de week wordt deze info op de kaart aangevuld.

bottom of page