top of page

Stand van zaken 'Mussenproject'

Enkele maanden geleden werden reeds heel wat broedpotten opgehangen op verspreide locaties in alle deelgemeenten van Damme. Na een eerste rondvraag is gebleken dat heel wat broedpotten nog leeg zijn, of ingepalmd door bijvoorbeeld mezen.

Aangezien mussen enorme 'gewoontedieren' zijn, is dit niet zo verwonderlijk. Ze moeten even wennen aan de nieuwe situatie vooraleer ze de stap zullen zetten om een nest te bouwen in de broedpot.

Daarenboven waren er op verschillende locaties weinig tot geen mussen aanwezig. De opgehangen broedpotten dienen daar net om jonge mussen die uitzwermen, een plaats te bieden om zich te vestigen.

Om het mussenbestand op peil te houden, zijn kernpopulaties zeer belangrijk. Dit zijn plaatsen waar heel veel mussen aanwezig zijn, en van waaruit meerdere individuen uitzwermen om nieuwe populaties op te starten. Voor het ringwerk van de jonge mussen zullen we ons dan initieel ook focussen op deze locaties, aangezien deze vanuit wetenschappelijk oogpunt zeer belangrijk zijn. We zullen er het aantal broedplaatsen ook proberen te verhogen, door extra broedpotten of alternatieven op te hangen.

Vanuit praktisch oogpunt zullen we dus niet elke locatie kunnen bezoeken, maar door ons een mailtje te sturen met je waarnemingen kunnen we op de hoogte blijven van het succes van de broedpotten. Ook voor andere mussenvragen kan je steeds bij ons terecht!

Binnenkort zullen er nog broedpotten opgehangen worden op enkele locaties die we nog niet hebben kunnen aandoen.

Blijf de blog in de gaten houden, om op de hoogte te blijven van het mussenproject!

Aanbevolen berichten
Recente berichten
Archief
bottom of page